Metaverse ile Yeni Nesil İş Modeli: Direct to Avatar

Deniz Karapanca Sezegen
4 min readDec 23, 2022

--

Herkesin bildiği üzere son yılların en popüler konusu “Metaverse”. Bu sanal ortamda nelerin olacağı, hangi alanların ön plana çıkacağı, ne gibi iletişim kanalları ile etkileşime geçileceği, kişilerin ve kurumların bu ortamda kendilerini nasıl ifade edeceği de merak konusu. Bunun yanı sıra hangi tip iş modellerinin ve mesleklerin ortaya çıkacağı da takip edilmesi gereken önemli noktalar arasında. Kendimizi istediğimiz gibi ifade edebileceğimiz, merak uyandıran Metaverse dünyasının sunacağı fırsatlara baktığımızda “Direct to Avatar (D2A)” adlı yeni bir iş modeli ile karşılaşıyoruz.

Peki nedir bu D2A?

Aslında “Direct to Customer (D2C)” olarak bilinen iş modelinin metaverse dünyasındaki karşılığı olarak görebiliriz. Fiziksel yaşamda doğrudan tüketiciye sunulan ürünler sanal dünyada doğrudan avatarlara veya kullanıcıların dijital kimliklerine sunulmasıdır. İşte bu gelişmekte olan D2A modeli markalar tarafından önemsenmeye başlamıştır.

Photo by GuerrillaBuzz Blockchain PR Agency on Unsplash

Neden bu kadar önemli?

Hepimiz değişiyor ve gelişiyoruz. Bu değişim ve gelişim özellikle Web 3.0’ın da etkisiyle yeni bir dijital çağ başlatıyor. İçerisinde gün geçtikçe daha fazla yer alacağımız dijital çağda avatarlar sanal ortamda yer alarak kişilerin fiziksel dünyadaki yaşamlarının uzantısı olarak görev alacaklar. Böylece her kişi kendisini belirtilen ortamda istediği gibi ifade edebilir; ister mümkün olandan daha abartılı bir şekilde kendisini gösterebilir, ister ise kendisinin bambaşka bir versiyonlarını avatarları aracılığıyla tanıtmayı tercih edebilir…

Belirtilen bu durum şirketlere tüketicilerinin kullandıkları platformlara göre benzersiz tüketici deneyimleri sunmalarını sağlayarak avatarları hedeflemek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Tüketiciler ile daha derin bağlantılar kurmasına da olanak tanıyor. Bu noktada doğrudan avatarlara yönelik stratejiler geliştirilmesi, aracı tarafları kullanmak yerine tüketicilere doğrudan daha hızlı ulaşılmasına imkân tanıyor.

Z kuşağı önemsiyor…

Bugün D2A iş modeli ile ürünlerin sunulması yeni bir pazar ortaya çıkarıyor ve bu pazar sanal dünyada sadece amatör veya profesyonel oyunculara özel değil, aynı zamanda daha farklı kitleleri de hedefliyor. Bunlardan birisi de Z kuşağı…

Z kuşağı dijital avatarlarını kendilerinin sanal ortamda temsilcileri olarak görüyor, sanal dünyalarda daha fazla zaman geçiriyor ve bu ortamlarda kendilerini daha benzersiz bir şekilde tanıtmak istiyor. Güzellik, perakende ve yaşam tarzı alanlarında markaların platformlar ile iş birliği yapmalarını talep ediyor. Bu nedenle markaların bu kuşağı da göz ardı etmemesi gerekiyor.

Photo by Javier Miranda on Unsplash

D2A Ekonomisi

D2A iş modeli ile ortaya çıkan yeni ekonomi dijital yaşamlarımızın artık eskisi gibi olmayacağının bir göstergesi… Bahsedilen bu yeni nesil ekonomiye ivme kazandıran beş ana noktayı ele alalım;[1]

Avatarlara Satış: İlk olarak doğrudan tüketiciye yapılan satışlar artık doğrudan avatarlara yapılıyor. Burada aracılar ortadan kalkarak alışveriş yapma şekli sonsuza dek başka bir döneme giriyor. Yeni evrimde insanlar tamamen atlanıyor ve doğrudan avatarlar hedef alınıyor.

Yenilik: D2A ile dijital ürün yeniliği ön planda… Bildiğimiz gibi dijital alanda her şey mümkün olduğu için sonsuz yaratıcılık ortaya çıkıyor.

Hızlı Etkileşim: Markalar hâli hazırda metaverse ile ilgilenen grup ile hızlı etkileşim kurmak için D2A modelinden yararlanıyor. Bu modeli kitlesel bir boyuta gelmeden önce benimseyen markaların kültür liderleri olarak algılanacakları öngörülüyor.

Kişiselleştirme: D2A modeli ile markalar tüketicilerinin kişisel hikayelerini anlatmalarına ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı oluyor. Tüketicilerin fiziksel kimlikleriyle rahat edebileceklerinden daha fazlasını sanal dünyada sunuyor.

Herkese Hitap Etme: Herkes sanal dünyaya katılabiliyor ve istedikleri gibi kendilerini bir kısıtlama olmadan ifade edebiliyor. Tüketiciler istedikleri dijital kıyafetleri giyebiliyor ve ilham veren markalar ile iletişime geçebiliyor. D2A ile markalar kapsayıcı bir şekilde dijital dünyaya katılan tüm tüketicilere ulaşabiliyor ve sosyal etki yaratıyor.

D2A Örnekleri

Moda markaları şimdiden D2A modeli için dijital koleksiyonlar yayınlamaya başladı:[2]

Ralph Lauren Austos 2021’de sosyal ağ uygulaması Zepeto’da satın alınabilecek 50 parçalık bir dijital giyim koleksiyonu yayınladı.

American Eagle 2021 yılında Bitmoji avatarları için dijital giyim koleksiyonunu duyurdu.

Gucci ve The North Face, 2021’de Pokemon Go’da avatarlar için ortak bir koleksiyon yayınladı.

Yine 2021 yılında Gucci, Wanna tarafından geliştirilen teknolojiyi kullanarak AR ile giyilebilen sanal spor ayakkabılarını piyasaya sürdü.

Louis Vuitton, Riot Games ile iş birliği kurarak League of Legends için görünümler tasarladı.[3]

Balenciaga, oyunlarda avatarlar için görünümler oluşturmaya başladı. [4]

Roblox oyun platformundaki dijital bir Gucci çantası mağaza fiyatı olan 3400 dolara kıyasla 4115 dolara satıldı. [5]

--

--

Deniz Karapanca Sezegen

Market Research and Reporting Manager @gooinn 📊 Master of Quantitative Methods 📈 denizkarapanca@gmail.com 📨